Voorbereiding kraamtijd

Als je zwanger bent, bereid je je voor op de bevalling en de kraamtijd. Je regelt kraamzorg, vraagt een kraampakket aan en misschien wil je wel een geboorteplan schrijven of een bevallingscursus volgen. Ook denk je na over waar je wil bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Is je kind geboren? Dan moet je binnen drie dagen geboorteaangifte doen bij de gemeente. Als je voor de wet niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap hebt, dan moet de vader ook het kind erkennen bij de gemeente.

Bron: Voorbereiding kraamtijd

Kraamzorg

Kraamzorg is zorg die verleend wordt door een verpleegkundige tijdens en direct na de bevalling. Wanneer komt de kraamverzorgende en wat moet je hierover weten?

Geboorteaangifte

Als je kind is geboren, moet je binnen drie dagen je kind aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Wat komt hier allemaal bij kijken?

Kraamvisite

Je kraamtijd is een heerlijke tijd om je baby te laten bewonderen door je familie en vrienden! Iedereen is enorm nieuwsgierig naar je baby. Hoe kun je dit het beste organiseren?

Voornaam

Als ouder wil je graag een voornaam die bij jouw kind past. Hier komen nog een paar dingen bij kijken. Niet elke naam mag ook. Waar moet je op letten en rekening mee houden?

Achternaam

Je kunt kiezen of je eerste kind de achternaam van jou of je partner krijgt. Welke regels zijn daaraan verbonden en wat als je nog meer kinderen krijgt?

Zorgverzekering

Als je een baby verwacht, is het belangrijk om op tijd contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Je moet dan veel regelen. Wat komt er bij kijken en waar heb jij recht op?

Erkenning van het kind

Als je voor de wet met elkaar getrouwd bent, heb je als ouders automatisch ‘familiaire betrekkingen’ tot het kind. Maar wat als dit niet het geval is en er ook geen geregistreerd partnerschap is?

Vaderschapstest

Met de vaderschapstest wordt de familierechtelijke band tussen de biologische vader en kind vastgesteld. Welke regels zijn daaraan verbonden en wat zijn de gevolgen?

Voorbereiding bevalling

Een uitgebreide voorbereiding helpt bij een voorspoedige bevalling. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor op je poliklinische of thuisbevalling?

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je je verwachtingen en wensen rondom jouw bevalling. Wat zet je in het geboorteplan en met wie bespreek je dat van te voren?

Zwangerschapscursus

Op een zwangerschapscursus krijg je praktische informatie leer je technieken die je kunnen helpen bij je bevalling. Wat voor soort cursussen zijn er?

Kraampakket

Een kraampakket krijg je van je zorgverzekeraar of koop je zelf. Wat moet er in je kraampakket zitten en moet je er ook een als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

Ziekenhuiskoffer

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen is het verstandig om ruim van te voren je ziekenhuiskoffer klaar te zetten. Wat doe je allemaal in die koffer?

Benodigdheden thuisbevalling

Het is goed om op tijd alle benodigdheden voor je bevalling te kopen, vooral als je een thuisbevalling wilt. Wat heb je allemaal nodig voor een thuisbevalling?

Benodigdheden ziekenhuisbevalling

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, moet je een aantal dingen meenemen én klaarzetten voor bij thuiskomst. Wat heb je nodig bij een ziekenhuisbevalling?

Vergelijk hulpaanbod