Ziek tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je ziek worden.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft geen kans van slagen. Kun je het herkennen en waarom moet de zwangerschap zo snel mogelijk worden afgebroken?

Cytomegalie virus (CMV)

Cytomegalie is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het cytomegalovirus. Wat zijn de risico’s tijdens je zwangerschap en hoe verspreidt het virus zich?

De vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een infectieziekte die vooral voorkomt bij kinderen. Wat zijn de risico’s van de vijfde ziekte tijdens je zwangerschap en wat moet je weten?

Ernstig hoge bloeddruk

Tijdens je zwangerschap kun je een ernstig hoge bloeddruk hebben. Welke klachten horen daarbij en wat kun je doen als je denkt dat je een te hoge bloeddruk hebt?

Heftige stemmingswisselingen

Door hormonale veranderingen kun je tijdens je zwangerschap heftige stemmingswisselingen hebben. Wat doe je als je je emoties niet meer onder controle krijgt?

Hoge bloeddruk

Een op de tien vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap een verhoogde of hoge bloeddruk, zwangerschapshypertensie. Wat zijn de risico’s en wat doe je er aan?

Listeria en toxoplasmose

Listeria en toxoplasmose zijn gevaarlijk en mogelijk dodelijk voor je ongeboren baby. Waar zitten die bacteriën en parasieten in en hoe voorkom je besmetting?

Mola-zwangerschap

Een Mola-zwangerschap is een zeldzame aandoening waarbij er blaasjes (molaweefsel) ontstaan op de baarmoederwand. Hoe herken je een molazwangerschap?

Pre-eclampsie en HELLP-syndroom

Bij Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom is er sprake van hoge bloeddruk en verlies van eiwitten in de urine. Wat zijn de symptomen en de gevolgen voor je baby?

Prenatale depressie

Een prenatale depressie is een depressie tijdens de zwangerschap en komt relatief vaak voor. Hoe herken je een prenatale depressie en wie kan je helpen?

Rodehond

Het is verstandig om voordat je stopt met anticonceptie te controleren of je voldoende antistoffen hebt tegen rodehond. Wat doe je als je al zwanger bent?

Soa en zwangerschap

Sommige soa’s kunnen voor problemen tijdens de zwangerschap of geboorte zorgen. Welke soa’s zijn dat en hoe wordt besmetting van het kind voorkomen?

Trombose

Bij trombose stolt het bloed in de vaten, daardoor kan een afsluiting in de bloedsomloop ontstaan. Waarom komt trombose na de bevalling nu minder vaak voor?

Waterpokken

Als je zwanger bent en waterpokken krijgt, kan dat in sommige gevallen nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Wat kun je doen?

Zwangerschapsdiabetes

Een op de twintig vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. Wat zijn de risico’s voor jou en je baby en wat doe je als je vermoedt dat je het hebt?