Verloop van de bevalling

Hoe de bevalling verloopt, weet je nooit helemaal precies van tevoren.

Tijdens de bevalling

Je bevalling begint met ontsluitingsweeën waarna (meestal) je vliezen breken, waarna je de verloskundige belt. Wat kun je verwachten tijdens de bevalling?

Normaal verloop eerste bevalling

Als je voor de eerste keer gaat bevallen, wil je graag weten wat je in grote lijnen kan verwachten. Wat is het normale verloop van een eerste bevalling?

Normaal verloop volgende bevalling

Een tweede bevalling verloopt meestal sneller dan een eerste, omdat de weefsels al wat zijn opgerekt. Wat is het normale verloop van een volgende bevalling?

De verloskundige helpt

De verloskundige of arts helpt jou om je kind veilig geboren te laten worden. Wat kun je verwachten van de verloskundige tijdens en net na de bevalling?

Ontsluitingsweeën

Weeën zorgen ervoor dat je 10 cm ontsluiting krijgt zodat je kunt gaan persen. Wat voel je precies bij ontsluitingsweeën?

Persweeën

Zodra je volledige ontsluiting hebt, krijg je persweeën en begint je bevalling. Hoe voelt persdrang aan en wat kun je verwachten tegen het einde van de bevalling?

Pijn en bevallen

Pijn hoort bij een bevalling, voornamelijk in de buik en rug. Kun je leren omgaan met pijn tijdens de bevalling en welke vormen van pijnstilling zijn beschikbaar?

Inknippen of inscheuren

Om inscheuren te voorkomen kan tijdens de bevalling met een knip de vaginaopening groter worden gemaakt. Hoe gebeurt dat en wanneer mogen de hechtingen eruit?