Na de bevalling

Vlak na de bevalling gebeurt er een hoop. Zo wordt de navelstreng doorgeknipt, je baby gecontroleerd en volgt de nageboorte.

Net na de bevalling

Net na de bevallen moeten er een aantal dingen gebeuren. De navelstreng doorknippen, de nageboorte en een eerste borstvoeding geven. Wat kun je verwachten?

Navelstreng

Na de geboorte is je baby nog met jou verbonden via de navelstreng. Wanneer is die verbinding niet meer nodig en wanneer kan de navelstreng doorgeknipt worden?

Controle baby

De verloskundige controleert je baby meteen na de geboorte. Waar let de verloskundige op tijdens de controles en waarom krijgt je baby punten voor de onderdelen?

Nageboorte

De nageboorte (placenta of moederkoek) volgt minuten tot een uur nadat je baby is geboren. Hoe komt de nageboorte eruit en waar controleert de verloskundige op?

Hechten en controle

Tijdens de bevalling kunnen de vaginaranden scheuren of ingeknipt worden, dat wordt gehecht. Wanneer wordt de wond gecontroleerd en de hechtingen verwijderd?

Bloedverlies

Na de bevalling blijf je bloed verliezen, doordat er een wond op de plek van de moederkoek zit. Hoe heet dit bloedverlies en hoe lang kan het duren?

Herstellen van de bevalling

Herstellen van de bevalling doe je voornamelijk door goed uit te rusten tijdens de kraamtijd. Wat is handig om te doen terwijl je nog kraamzorg krijgt?

Naweeën

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder na de geboorte en kunnen pijnlijk zijn. Hoe vang je de pijn van naweeën op en hoe krimpt je baarmoeder optimaal?