Wonen en werken

Je puber wordt steeds zelfstandiger. Dit betekent dat je kind misschien een bijbaan krijgt, gaat studeren en misschien zelfs op kamers gaat.

Zelf geld verdienen

Als je kind zelf geld gaat verdienen, kan dat invloed hebben op de studiefinanciering en de kinderbijslag. Waar moet je kind nog meer rekening mee houden?

Bijbaantje en vakantiewerk

Vanaf 13 jaar mag je kind een bijbaantje of vakantiewerk doen voor minimumjeugdloon. Hoeveel uur per week mag je kind werken en wat als je kind nog geen 13 is?

Solliciteren

Als je kind een bijbaan wil, moet het solliciteren of een open sollicitatie sturen. Waar let je op in een vacature en hoe maakt je kind een goede indruk?

Vrijwilligerswerk

Door vrijwilligerswerk leert je puber waar het goed in is en het kan ook een opstapje zijn naar betaald werk. Waar vind je kind passend vrijwilligerswerk?

Werkomstandigheden

Er zijn regels over werkomstandigheden voor jongeren met een bijbaan. Wat mag je kind wel en niet doen en hoeveel uren en dagen mag je kind werken?

Op kamers

Als je kind uit huis wil, gaat het waarschijnlijk op kamers wonen. Hoe kan je kind aan een studentenkamer komen en waarom zijn kamers vaak erg duur?

Wonen met een beperking

Als je kind een beperking heeft kan het nodig zijn om aanpassingen te doen in huis. Waar kun je aanpassingen aanvragen en wat als je kind op zichzelf wil gaan wonen?