Opvoedtips en hulp bij opvoeden

Pubers zijn vaak eigenwijs; ze zijn het liever niet met je eens. Dat komt door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden.

Opvoedtips

Als je kind in de puberteit zit, kun je voor lastige kwesties komen te staan. Welke opvoedtips helpen je om je puber op een positieve manier op te voeden?

Opvoedingsondersteuning

Opvoeden is niet altijd makkelijk, soms is het fijn om opvoedingsondersteuning te vragen. Waar kun je terecht voor ondersteuning, ook als je kind een beperking heeft?

Omgaan met pubers

Door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden, zijn pubers vaak eigenwijs. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je voor goed contact?

Communiceren

Het is belangrijk dat je het juiste moment kiest om te communiceren met je puber. Hoe kies je een goed moment en hoe heb je een goed gesprek met je kind?

Onderhandelen

De beste manier om ruzies te vermijden is door met je puber te onderhandelen over regels en grenzen. Over welke regels kun je onderhandelen en hoe doe je dat?

Positief opvoeden

Een kind met een positieve opvoeding ontwikkelt zich eerder tot een zelfstandige volwassene met veel zelfvertrouwen. Hoe voed je je puber positief op?

Aandacht geven

Pubers waarderen het als je aandacht aan ze besteed, door met ze te praten of samen iets leuks te doen. Wat is een goed moment om dat te doen en hoe begin je?

Complimenten geven

Het is belangrijk om op te letten wat je kind goed doet. Hierdoor voelt het zich gezien en krijgt het meer zelfvertrouwen. Hoe geef je een complimentje?

Afspraken over regels

Regels maken en die ook handhaven in je gezin kan moeilijk zijn. Welke tips helpen jou en je kind bij afspraken maken over regels en wanneer kun je ze aanpassen?

Grenzen stellen

Grenzen stellen zorgt voor duidelijkheid en is goed voor de ontwikkeling van je puber. Hoe kun je op een goede manier grenzen stellen?

Straf geven

Als je puber de regels overschrijdt, kan het nodig zijn om straf te geven. Hoe geef je straf en welke straf kun je geven?

Ruzie

In de puberteit krijgt je kind steeds meer een eigen mening en ruzies kunnen hoog oplopen. Hoe gebruik je de overlegmethode om meningsverschillen op te lossen?

Opvoeden zonder geweld

Ieder kind heeft volgens de wet recht op een opvoeding zonder geweld. Welke invloed heeft geweld op een puber en wat doe je als je kind thuis niet veilig is?

Meehelpen in het huishouden

Het is goed om je kind al jong te laten meehelpen in het huishouden, daar heeft je puber veel aan als hij op zichzelf gaat wonen. Wat kan je puber doen in het huishouden?