Vrienden

In het leven van je puber zijn vriendschappen erg belangrijk. Vrienden zorgen niet alleen voor ontspanning, je puber kan ook veel van vrienden leren.

Vriendschap

Voor pubers is het hebben van vrienden belangrijk. Soms zijn de vrienden belangrijker dan de ouders. Wat voor vriendschappen kunnen ze hebben en hoe ga je hiermee om?

Vrienden zijn belangrijk

Vriendschap is goed. Jongeren leren veel van hun vrienden. Maar wat als jouw kind onzeker is en geen of weinig vrienden heeft?

Vrienden maken

Jongeren hebben zelf in de hand met wie zij wel of geen vrienden willen zijn. Dat kunnen zij hartstikke goed. Maar wat kun je doen als jouw kind dit niet zo makkelijk vindt?

Groepsvorming

Veel pubers willen graag ergens bij horen en maken deel uit van een vriendengroep. Welke vriendengroepen zijn er en hoe worden ze gevormd?

Invloed van vrienden

Pubers vinden het hebben van vrienden belangrijk. Ze kunnen goede vrienden, maar ook foute vrienden hebben. Wat is de invloed van deze type vrienden op jouw kind?

Geen vrienden

Als er nooit vrienden van je kind over de vloer komen, kan het zijn dat je kind geen vrienden heeft. Wat kun je hieraan doen en hoe kun je je kind hierin helpen?

Piercings en tatoeages

Tattoos en piercings worden gedragen als sieraad of als uiting van de identiteit. Wat zijn enkele nadelen en gezondheidsrisico’s en heeft je kind jouw toestemming nodig?

Make-up en mode

Meisjes experimenteren met make-up en mode is voor veel jongeren belangrijk. Waarom is make-up niet goed bij jeugdpuistjes en waarom is mode belangrijk voor je kind?

Verkeerde vrienden

Je kind kan het spannend vinden om verkeerde vrienden te hebben die dingen doen die niet mogen. Hoe merk je dat je kind zulke vrienden heeft en hoe voorkom je het?