Sociaal-emotionele ontwikkeling

De sociale en emotionele ontwikkeling van je kind begint al vanaf de geboorte.

Temperament

Elke puber heeft weleens een uitbarsting. Niet zo gek, want in de pubertijd zijn er genoeg nieuwe prikkels. Wat kun je doen om je kind hierin te steunen?

Puberteit

In de pubertijd vinden er allerlei ontwikkelingen plaats: pubers ontdekken wie ze zijn, maken zich los van hun ouders en hebben last van humeur. Hoe kun je je kind hierin helpen?

Sociale vaardigheden

De puberteit is een belangrijke fase waarin de sociale vaardigheden op de proef worden gesteld. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind zich zeker genoeg voelt om vrienden te maken?

Emotionele ontwikkeling

Emotionele ontwikkeling: de fase waarin pubers zichzelf beter leren kennen, leren inleven in anderen en leren samenwerken. Hoe kun je je kind helpen emotioneel goed te ontwikkelen?

Zelfbeeld

Het zelfbeeld is afhankelijk van de idee├źn die je kind over zichzelf heeft. Welke rol spelen zelfkennis, het ik-ideaal, zelfwaardering en zelfvertrouwen bij de ontwikkeling van het zelfbeeld?

Negatief zelfbeeld

Veel pubers maken zich druk over wat anderen van ze vinden. Dat kan voor een negatief zelfbeeld zorgen. Wat kun je doen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten?

Zelfvertrouwen

Een kind met zelfvertrouwen dat voldoende zelfstandig is, ontwikkelt een positief zelfbeeld. Hoe kun je je puber hierbij helpen?

Verlegenheid

Iedere puber is weleens verlegen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar soms belemmert het een puber in het dagelijks leven. Hoe kun je je kind hierin steunen?

Onzekerheid

Sommige pubers, vooral meisjes, gaan over van alles twijfelen. Wat zijn mogelijke oorzaken van de onzekerheid en hoe kun je helpen?

Zelfstandig worden

Kinderen met voldoende zelfvertrouwen kunnen al veel zelfstandig. Wat kun je doen om de ontwikkeling van de zelfstandigheid te versoepelen?

Weerbaarheid

Onzekere pubers vinden het vaak moeilijk hun grenzen aan te geven. Daardoor laten ze anderen gemakkelijk over zich heen lopen. Hoe kun je je kind helpen voor zichzelf op te komen?

Bang

Veel pubers maken zich druk over wat anderen van ze vinden. Dat kan ze onzeker, eenzaam en angstig maken. Hoe kun je de angst herkennen en wat kun je eraan doen?

Stress

Gezonde stress kan geen kwaad. Maar te veel stress en spanning kan zorgen voor lichamelijke klachten. Hoe kun je stress bij je kind voorkomen of verminderen?

Faalangst

Faalangstige kinderen zijn vaak bang dat ze niet aan de verwachtingen voldoen. Dat zorgt voor een negatief zelfbeeld. Hoe voorkom je faalangst en hoe kun je je kind hierin helpen?

Faalangst herkennen

Faalangst is makkelijk te herkennen. Tenminste, als je weet waar je op moet letten. Je kunt het merken aan de houding, maar ook aan de lichamelijke klachten. Wat zijn de signalen?

Faalangstig kind helpen

Met wat hulp is faalangst zeker te overwinnen. Laat merken dat je vertrouwen in je kind hebt. Dat zorgt ervoor dat je kind een positiever zelfbeeld krijgt. Hoe kun je dit doen?

Verliefdheid en seks

Iedere puber wordt weleens verliefd. Als de liefde wederzijds is, kan er een relatie ontstaan waarin je kind zijn seksualiteit gaat ontdekken. Wanneer geef je seksuele voorlichting?

Schaamte

Schaamte: een beetje is niet erg, als je kind er zich maar niet extreem onzeker door voelt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind een positief zelfbeeld behoudt?

Verdriet

Ook pubers zitten soms minder goed in hun vel. Maar ze voelen zich gesteund als ze hun verhaal kwijt kunnen. Op welke manier kun je met je kind over verdriet praten?

Rouwverwerking bij overlijden

Rouwen is een zwaar proces. Het is belangrijk dat pubers de ruimte krijgen om het verlies op hun eigen manier te verwerken. Hoe kun je je kind hier het beste in steunen?