Lichamelijke ontwikkeling

In het begin van de puberteit groeit je kind hard. Deze groeispurt heeft ook gevolgen voor de motoriek.

Groei

Hoe lang en hoe zwaar je kind wordt, is van meerdere factoren afhankelijk. Welke factoren spelen een rol en hoe verloopt de groei tussen 12 en 18 jaar normaal gesproken?

Groeispurt

Pubers groeien tijdens hun groeispurt meer dan twee keer zo snel als in hun kindertijd. Hoe verloopt de groeispurt en welke voedingsstoffen en vitamines heeft je kind dan nodig?

Groeipijn

Groeipijn lijkt op kramp en zit steeds op een andere plek. De oorzaak van groeipijn is niet bekend. Wat kun je ertegen doen?

Horen

Niet goed kunnen horen belemmert je kind bij het spreken, leren van taal en contact. Hoe weet je of je kind niet goed kan horen en wat kun je doen?

Zien

Omdat tijdens de groeispurt ook de ogen groeien, kunnen pubers slechter gaan zien. Wat kun je doen en waar moet je op letten?

Kleurenblind

Een puber met kleurenblindheid kan de verschillen tussen bepaalde kleuren niet zien. Is het erfelijk en hoe belemmerend is het?

Motoriek

De groeispurt die pubers doormaken heeft ook gevolgen voor de motoriek van je kind. Welke gevolgen zijn dit en wat kun je doen om dit proces te ondersteunen?

DCD

Als je kind onhandig is in de meest simpele, dagelijkse handelingen kan dit de motorische ontwikkelingsstoornis DCD zijn. Wat zijn de kenmerken van DCD en wat kun je doen?

Hormonen

Het lichaam van je puberende kind verandert onder invloed van hormonen. Welke veranderingen kun je verwachten?

Gebit

Rond de leeftijd van 14 jaar is het melkgebit gewisseld en heeft je kind 28 blijvende kiezen en tanden. Welke gebitsproblemen zijn er en wat kun je doen om ze te voorkomen?

Beugel

Als de tanden en kiezen niet goed staan, kan je kind een beugel krijgen. Wat houdt een beugelbehandeling in en welke soorten beugels zijn er?

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid van je kind. Wat kun je doen om een gezond gewicht te realiseren en wat doe je in geval van onder- of overgewicht?

Ondergewicht

Als je kind te mager is of te licht, kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wat zijn de mogelijke oorzaken en gezondheidsrisico's van ondergewicht en wat kun je doen?

Overgewicht

Overgewicht kan het gevoel van eigenwaarde aantasten en is slecht voor de gezondheid. Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kun je doen?

Aan de lijn

In de puberteit willen kinderen soms aan de lijn omdat ze hun veranderende lichaam te dik vinden. Hoe praat je daar over met je kind en wanneer moet je hulp zoeken?

Lichamelijke problemen

Lichamelijke aandoeningen die zich vroeg openbaren kunnen een ontwikkelingsachterstand bij je kind veroorzaken. Aan welke aandoeningen kun je denken en wie kan je helpen?