Motoriek

De motoriek van je peuter blijft zich ontwikkelen. Je kind leert onder meer lopen, fietsen en traplopen.

Ontwikkeling motoriek

Eerst de grote bewegingen en dan de fijne motoriek, tussen de één en vier jaar maakt je kind in eigen tempo sprongen vooruit. Hoe verloopt de motorische ontwikkeling?

Fijne motoriek

Tussen de twee en vier jaar ontwikkelt je kind stap voor stap de motoriek om te kunnen tekenen en knippen. Hoe stimuleer je de ontwikkeling van de fijne motoriek?

Leren lopen

Tussen de 10 en 18 maanden gaat je kind lopen, alle kinderen doen dat in hun eigen tempo. Welk schoeisel heeft je kind binnen en buiten nodig om veilig te leren lopen?

Op de tenen lopen

Sommige kinderen die net hebben leren lopen gaan op de tenen lopen. Dat gaat meestal voor het derde jaar vanzelf weer over. Wanneer moet je met je kind naar een arts?

Platvoeten

Bijna alle peuters hebben platvoeten. Ook op de basisschool hebben veel kinderen nog platvoeten. Dat hoort bij de gewone ontwikkeling van de voet. Wat kun je eraan doen?

Leren aankleden

Tussen de 2 en 4 jaar leren kinderen zich geleidelijk aan te kleden, alhoewel dat dan nog niet altijd goed gaat. Hoe stimuleer je dat je kind zichzelf leert aankleden?

Leren traplopen

Kinderen leren traplopen door te beginnen met kruipen om vervolgens met hulp rechtop te gaan lopen. Hoe help je je kind bij het veilig leren traplopen?

Schoenen

In de schoenenwinkel kun je de voeten van je kind laten opmeten, zodat je de juiste maat koopt. Wat zijn goede schoenen en hoe help je je kind veters te leren strikken?

Leren fietsen

Zodra je kind kan lopen, kun je beginnen met het te leren fietsen. Wat is een geschikte fiets om te leren fietsen en hoe kun je je kind daarbij helpen?