Lichamelijke ontwikkeling

Tussen de één en twee jaar groeien peuters ongeveer twaalf centimeter. Soms is je kind licht of te zwaar ten opzichte van zijn lengte.

Groei

De middelste lijn op een groeicurve helpt de ontwikkeling van je kind in de gaten te houden, al is vooral de eigen groeilijn belangrijk. Hoe houd je bij of je kind goed groeit?

Ondergewicht

Een groeispurt, overal nee op zeggen. Het ondergewicht bij je kind kan verschillende oorzaken hebben. Wat is het gevaar en wat kun je doen?

Overgewicht

Overgewicht vergroot niet alleen de kans op diabetes, maar kan ook de eigenwaarde van je kind negatief beïnvloeden. Hoe stimuleer je je kind om gezond te eten en te bewegen?

Gebit

De eerste tandjes komen als je baby ongeveer zes maanden oud is, de laatste als je kind een peuter is. Hoe houd je het gebit van je kind gezond?

Ontwikkeling van de geslachtsdelen

De geslachtsontwikkeling van je kind verloopt in zijn eigen tempo. Hoe verloopt de geslachtsontwikkeling bij peuters en hoe maak je de geslachtsdelen van je kind schoon?

Lichamelijke problemen

Lichamelijke problemen, zoals scoliose of een hazenlip, kunnen de ontwikkeling van je kind belemmeren. Wanneer zoek je hulp en waar vind je lotgenoten?

Seksuele ontwikkeling

Peuters leren spelenderwijs hun eigen lichaam kennen en ontdekken wat ze prettig en onprettig vinden. Wat kun je doen om de seksuele ontwikkeling in goede banen te leiden?