Fijne motoriek

Tussen de 2 en 4 jaar leren kinderen geleidelijk aan kledingstukken losmaken, een rits openen en een jas lostrekken. Tussen de 3 en 4 jaar gaan kinderen knopen losmaken en kleren aantrekken, soms nog verkeerd om. Ze leren hun schoenen aan te trekken, maar verwisselen ze vaak nog. Oudere peuters kunnen vaak al hun veters lostrekken, maar veters strikken leren ze pas in de kleuterperiode.

Fijne motoriek bij tekenen

Bij een tweejarige begint tekenen met krassen, eerst vooral in het midden van het vel tekenpapier. Daarna gaan peuters lijnen trekken en vervolgens rondjes tekenen. Peuters bedenken van tevoren niet wat ze willen tekenen of schilderen. Dat begint pas tegen een jaar of 4. Dan beginnen kinderen ook herkenbare figuren te tekenen; meestal een menselijke figuur die bestaat uit een groot hoofd met benen (de koppoter). Later tekenen ze ook een buik of romp en armen. Vanaf 4 jaar gaat een kind ook andere dingen tekenen, zoals bomen en huizen.

Knippen

Tweejarige kinderen leren eerst papier scheuren. Dit doen ze eerst met de hele vuist en het lijkt dan meer op een prop maken. Een aantal maanden later werken de twee handen samen en maakt het kind beter gebruik van de duimen en wijsvingers. Vanaf een jaar of 3 leren kinderen een kinderschaartje vasthouden en geleidelijk, met hulp, een beetje knippen. Rond 4 jaar kunnen kinderen alleen knippen. Dan gaan ze ook nadenken over wat ze willen knippen en proberen gericht te knippen.

Wat kun je doen om de fijne motoriek te stimuleren?

  • Laat je kind zelf dingen doen, zoals eten, knopen en ritssluitingen dichtmaken, de afstandsbediening gebruiken, enzovoort. Als het nodig is kun je daarbij helpen.
  • Laat je kind helpen bij dagelijkse activiteiten en karweitjes, zoals een banaan in stukjes snijden, snoepjes ronddelen en de post openmaken.
  • Geef materialen die de ontwikkeling van de fijne motoriek stimuleren, zoals potloden, verf, klei, een kinderschaar en kralen om te rijgen. Laat zien hoe materialen gebruikt kunnen worden.
  • Je kunt ook samen spelen, knutselen, puzzels maken, kralen rijgen en hamertje-tik spelen.

 

Keurmerk

Bron: Fijne motoriek

In de bibliotheek