Slapen

Goed slapen is belangrijk voor de gezondheid van je kind. Veel jonge kinderen hebben periodes dat ze slecht slapen. Meestal gaat dat vanzelf over.

Slapen

Goed slapen is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je kind en duidelijkheid, structuur en veiligheid helpen daarbij. Hoe zorg je daar als ouder voor?

Slaaptips

Een slaapritueel helpt je peuter om goed te slapen, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling. Welke tips kun je gebruiken als je kind moeite heeft met slapen?

Nachtrust

Hoeveel slaap kinderen nodig hebben verschilt per kind, maar een goede nachtrust is altijd belangrijk. Wat helpt bij het slapengaan en wat doe je bij slaapproblemen?

Dag- en nachtritme

Een vast ritueel en regels voor het slapen helpen je kind bij een goed dag- en nachtritme. Hoe ziet een avond- en slaapritueel er uit en wat spreek je af met je kind?

Bedritueel

Een bedritueel helpt je peuter op een rustige manier de dag af te sluiten. Hoe ziet een bedritueel er uit en hoe zorg je dat je peuter in bed blijft?

Vroeg wakker

Als je kind erg vroeg wakker wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hoe zorg je dat je peuter langer doorslaapt en ’s ochtends nog in bed blijft?

Bedtijd

Soms willen peuters niet gaan slapen als het bedtijd is, een bedritueel kan je hierbij helpen. Hoe weet je of je kind genoeg slaapt of nog middagslaapjes nodig heeft?

Kinderbed

Als je kind over de spijlen klimt, is de volgende stap een kinderbed waar het zelf uit kan komen. Hoe zorg je dat je kind zich niet bezeert en wanneer mag het een kussen?

Fopspeen en duimen

Duimen of op een fopspeen sabbelen kan zorgen voor scheve tanden en een vervormt gehemelte. Hoe help je je peuter het duimen of sabbelen af te leren?

Dromen

Je kind verwerkt de ervaringen van overdag ’s nachts tijdens het dromen. Wat doe je als je kind nare dromen of nachtmerries heeft, of bang is in zijn kamer?

Slapen en angst

Ieder kind is wel eens bang in bed, dat wordt naarmate ze ouder worden minder. Hoe help je je peuter bij angst in bed en wat doe je als je kind nachtangsten heeft?

Slaapwandelen

Slaapwandelen is een normaal verschijnsel bij kinderen, ze hebben er zelf meestal geen last van. Hoe herken je slaapwandelen en wat doe je als je peuter het doet?

Slecht slapen

Slecht slapen heeft invloed op het hele gezin en zorgt vaak voor stress. Wat kun je doen om je peuter beter te laten slapen?

Aanpak van slaapproblemen

Als je peuter moeilijk in slaap valt of weer uit bed komt, kun je op een aantal manieren het slaapprobleem aanpakken. Welke methoden kun je daarvoor gebruiken?