Tips & Tricks: Het coronavirus en thuiszittende kinderen

Geplaatst: 18 maart 2020

spelen

Door de coronamaatregelen is de kans groot dat je kind de komende weken thuis zit. Misschien zit je met de vraag hoe je de komende weken als gezin goed doorkomt. We helpen je daarmee graag op weg. Deze pagina wordt de komende tijd meermaals bijgewerkt met nieuwe tips & tricks. Houd de pagina in de gaten en mis niets!

 

Wanneer je op zoek bent naar een overzicht van manieren ter omgang met het coronavirus en de gevolgen ervan, verwijzen we ten eerste naar de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Zij geven een overzicht van informatie en tips voor zowel kinderen, ouders, professionals en gemeenten. Wanneer je op zoek bent naar verdere ideeën rondom thuisonderwijs en dagactiviteiten, kijk dan vooral ook verder op deze pagina.

Corona en thuiszittende kinderen - Tips & Tricks - 30 maart-3 april

Ga mee op berenjacht!
Speciaal voor de jonge kinderen is er een heuse berenjacht mogelijk in de eigen wijk of buurt. Mensen plaatsen massaal beren achter hun raam die je met je kind(eren) kunt gaan zoeken. Gegarandeerd een leuk en gezond ommetje buiten. Bekijk de artikelen van NOS & AD en de Facebook groep voor meer informatie om op berenjacht te gaan.

Flip, grote vriend en corona
Op de website van Flip en grote vriend is een informatief prentenboek te downloaden over Flip en grote vriend. Het prentenboek gaat over Corona en legt, op een voor jonge kinderen geschikte wijze, uit wat er gaande is en wat dit voor ons betekent. Het prentenboek is op de website ook te luisteren.

Het museum bij jou thuis
Naar het museum gaan zit er voor nu even niet in. Maar er zijn wel opties om het museum naar jou thuis te halen.Speel spelletjes, doe proefjes, bekijk een museum vanaf de computer of bekijk het overzicht van alle museum gerelateerde ideeën.

Samen sterk bij Corona in je relatie
Het coronavirus kan leiden tot spanningen tussen ouder en kind, maar even zo tussen partners. Als man en vrouw of ouders kan dit van negatieve invloed zijn op de relatie die je samen hebt. Het Expertisecentrum Kind & Scheiding heeft om die reden het artikel 'Samen sterk bij Corona in je relatie' (PDF, 563,6 kB) ontwikkeld

Tips & Tricks 24 maart:

Speciaal voor alle leerlingen uit groep 8 is het e-book 'Dex' gratis te downloaden. Dit boek gaat over de wisseling van groep 8 naar het voortgezet onderwijs.

‘Óf er is straks een nieuwe babyboom, óf een heleboel echtscheidingen’ Zo luidt een artikel van de EO waarin de NOS wordt aangehaald. Deze tijd kan voor ouders en gezinnen een uitdagende zijn. Bekijk het artikel voor meer info en tips!

Kinderen kunnen angstig reageren op het rondgaande coronavirus. Orthopedagoog Anne van der Meer geeft hiervoor tips voor ouders en leerkrachten. Daarnaast zijn de volgende praktische tips gegeven over het praten met jonge en/of angstige kinderen over het coronavirus. Ook kinderen met ASS kunnen het lastig vinden om de situatie te begrijpen. Hier zijn de volgende tips en tools voor ontwikkeld.

Kijk en doe kunst in de woonkamer!
Nu leerlingen tijdelijk niet naar school kunnen biedt ‘Kijk, ik ben kunstenaar’ het digitale project, dat zij voor het basisonderwijs hebben ontwikkeld, gratis aan voor ‘thuiszittende’ leerlingen.​ Dit is een online lessenserie over beeldende kunst: speels, interactief en multimediaal.​

Er worden gratis twee lessenseries beschikbaar gesteld. Kijk op de website voor meer informatie en de lessenseries.

Inspirerende blog
Mamaplaats heeft een inspirerende blog geschreven met als thema 'Het was nog nooit zo makkelijk om een held te zijn'. Benieuwd hoe? Lees dan verder!

Lezen
De Voorleeshoek biedt, speciaal voor de komende weken, tijdelijk een gratis abonnement aan met verschillende voorleesverhalen voor kinderen van 0-10 jaar.

Via de website van 365 Dagen Succesvol is nu een ebook gratis te downloaden. Een boek voor alle vaders en moeders van Nederland die het beste willen voor hun kinderen (en zelf ook wel wat steun kunnen gebruiken). Een liefdevol, speels werkboek met 52 waardevolle lessen om kostbare, intieme momenten met je kind te ervaren.

Voor de liefhebbers van Meester Jaap, is er op Youtube een afspeellijst met verschillende Meester Jaap verhalen die worden voorgelezen door Jacques Vriens.

School & leren
Als het gaat om het oefenen van schoolvakken en een invulling op het gebied van onderwijs zijn de volgende websites te raadplegen voor een leuke en leerzame invulling van de dag:

Voor de bovenbouw en het middelbaar onderwijs is Cambiumned te raadplegen voor oefeningen Nederlands.

Goede, maar wel betaalde, sites zijn onder andere:

Doe je voordeel met onderstaande Tips en Tricks! 16-20 maart

1. Zorg voor structuur

Maak een dagindeling en hang deze ergens op. Dit geeft houvast en dat is voor kinderen heel prettig. Spreek vaste momenten af waarop je samen een activiteit doet en momenten waarop je kind zichzelf vermaakt. Zet in de dagindeling ook vaste tijden voor beeldschermen, zodat je kind precies weet wanneer hij mag gamen of filmpjes mag kijken. Je kind zal dan minder snel de hele dag zeuren of hij achter een beeldscherm mag.

Een voorbeeld van een dagprogramma:

 • Voor 09.00 - Wakker worden en opstaan (ontbijt, aankleden, pyjama onder het kussen leggen)
 • 09.00-10.00 - Ochtendwandeling (met z'n allen buiten wandelen - bij regen binnen yoga oefeningen)
 • 10.00-11:00 - Lestijd ZONDER schermpjes (spelling, rekenen, sudoku, nieuws bekijken, schrijven, etc.)
 • 12.00 - Lunch (samen bereiden)
 • 12.30 - Klusjes doen (samen afstoffen, tafels en stoelen schoonmaken, opruimen, afval wegbrengen, doorklinken schoonmaken, etc.)
 • 13.00-14.30 - Stilteperiode (lezen, luisterboeken, dutje doen, puzzel maken, etc.)
 • 14.30-16.00 - Lestijd SCHERMPJES MOGEN WEL (leerzaam programma of website/praktische leeromgeving, praktijklessen, bouwen, uitvinden, squla, les in buitenlucht, etc.)
 • 16.00-17.00 - Frisse lucht (buitenspelen, fietsen, etc. - wie wil mag helpen koken)
 • 17.00-18.00 - Avondeten
 • 18.00-19.00 - Televisietijd of Schermtijd (afwisselend tijd voor douchen)
 • 20.00 - Bedtijd
 • 21.00 - Bedtijd voor kinderen die zich goed aan het schema hebben gehouden en geen ruzie hebben gemaakt.

2. Maak een Weekplanning:

Maak gebruik van een planbord, agenda of kalender, hoe meer zichtbaar is wat/hoe/wie/wanneer en waar je iets gaat doen hoe meer steun het kind (en jijzelf) hieraan heeft.

Laat kinderen zoveel mogelijk meehelpen de dag planning in te vullen/mee te bedenken.

3. Maak een Pot met Activiteiten:

Een glazen pot of activiteitenlijst met beeld en woord om kinderen uit te laten kiezen. Kinderen hebben niet paraat wat er eigenlijk allemaal te doen is. Loop met je kind(eren) een rondje door het huis en/of schuur om te inventariseren wat er te doen is.

4. Maak Afspraken:

Als je wilt dat iedereen zich aan de regels houdt, maak afspraken! Wees consequent in het handhaven van regels en afspraken. Dit geeft houvast/veiligheid. Wanneer ouders/verzorgers zich niet aan de gemaakte afspraken houden, houden de kinderen zich ook niet aan de afspraken. Maak die afspraken ook zichtbaar qua plek en plaatjes zodat ze voor iedereen helder blijven.

5. Las op de Eigen Kamer Alleen Spelen in als normale activiteit en bedenk met je kind(eren) wat het daar allemaal kan doen.

6. Maak Beeldschermafspraken:

Kijk op www.gratisbeloningskaart.nl voor kant en klare schema’s en voor nog veel meer handige en bruikbare dingen! Stimuleer contact met leeftijdsgenootjes op afstand.

7. Beweeg dagelijks:

Buitenlucht en bewegen is goed voor kinderen. Als het kan en heb je een tuin, laat ze dan lekker buiten spelen. Organiseer een spel dat ze kunnen doen op afstand van elkaar. Heb je een balkon? Ga hier samen een spel doen. Of maak een beweegspel op muziek.

Kijk op de Facebook of Instagram van het JOS (Jeugd in Ontwikkeling Scherpenzeel) voor nog meer leuke sportieve beweegtips en ideeën!!

http://www.facebook.com/jos.scherpenzeel