Vruchtbaarheid

Van mannen wordt wel eens gezegd dat ze altijd vruchtbaar blijven. Dat klopt, maar de kwaliteit van het sperma van de man neemt na zijn vijfenveertigste wel af. Als vrouw ben je tot je dertigste het meest vruchtbaar. Daarna neemt je vruchtbaarheid steeds meer af en heb je steeds minder eicellen. Je kunt daarom het best voor je vijfendertigste kinderen krijgen.

Zwanger worden

Als je zwanger wilt worden, is het natuurlijk verstandig om vaker te vrijen. Daarnaast is het ook handig om te weten op welke dagen je precies vruchtbaar bent. Bij een regelmatige cyclus heb je een eisprong ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld moet worden. Er zijn tegenwoordig ook verschillende tests bij de apotheek of drogist te koop die voorspellen wanneer je een eisprong hebt. Het beste is om 24 tot 48 uur voor de eisprong te vrijen.

Negatieve invloeden

Er zijn veel dingen die de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden, zowel bij mannen als bij vrouwen. Je kunt hierbij denken aan giftige stoffen of chemicaliën, roken, alcohol en drugs. Ook bijwerkingen van geneesmiddelen kunnen een rol spelen bij een verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast is je lichamelijke gezondheid van belang. Over- en ondergewicht, eetstoornissen (of extreem afvallen) en zware lichamelijke inspanningen kunnen de vruchtbaarheid verminderen.

Wat is wel goed voor de vruchtbaarheid?

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor mannen en vrouwen. Je kunt hierbij denken aan gezonde voeding, voldoende beweging en stoppen met roken. Ook je psychische gezondheid is belangrijk. Neem daarom op tijd rust en vermijd stress.

Het lukt maar niet…

Ongeveer 80 tot 90 procent van de vrouwen met een kinderwens raakt binnen een jaar zwanger. Zelf kun je van alles doen om de kans op een zwangerschap te verhogen. Ga bijvoorbeeld eens na wanneer je vruchtbare dagen zijn en wanneer je dus het best kunt vrijen om zwanger te worden.

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan jullie doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar ze nader onderzoek kunnen doen naar de oorzaken. De gynaecoloog of fertiliteitsspecialist zal met jullie eventuele vervolgstappen doornemen.

 

Keurmerk

Bron: Vruchtbaarheid

Biologie van de man

De zaadcellen van de man worden dagelijks in grote aantallen aangemaakt in de zaadballen.

Vruchtbaarheid man

Om een eicel te kunnen bevruchten, is het belangrijk dat de man voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen heeft.

Biologie van de vrouw

De vagina ligt binnen in het lichaam van de vrouw en is bedekt door twee paar schaamlippen, de buitenste en de binnenste.

Vruchtbaarheid vrouw

De biologie van de vrouw zorgt er voor dat een zwangerschap kan ontstaan na de bevruchting van een eicel door zaad van de man. Hoe werkt de biologie van de vrouw?

Stoppen met anticonceptie

De beslissing is genomen: je wilt gaan proberen in verwachting te raken.

Vruchtbare dagen

Als je net gestopt bent met anticonceptie, kun je in het begin gewoon spontaan en op goed geluk vrijen.

Seksualiteit

Veel stellen vragen zich af hoe vaak ze seks moeten hebben om zwanger te worden.

Hersteloperatie

Mannen die zich ooit hebben laten steriliseren, kunnen daar om verschillende redenen later spijt van krijgen.

Kans op meerling

De kans om in verwachting te raken van een meerling is niet zo groot: 1,6 procent. De meeste meerlingen zijn tweelingen.

Vruchtbaarheidsproblemen

In verwachting raken en een kind krijgen lijkt zo natuurlijk dat je er eigenlijk van uitgaat dat het moet lukken.

Vergelijk hulpaanbod