Ziekten en aandoeningen

Jongeren kunnen te maken krijgen met allerlei ziekten en aandoeningen.

Aften

Aften zijn pijnlijke grijswitte zweertjes in de mond en zijn moeilijk te voorkomen. Wat kan je kind beter niet eten met aften en hoe verminder je de klachten?

Apneu

Apneu betekent dat de adem stokt tijdens de slaap, er komt dan geen zuurstof in het lichaam. Waar wordt apneu door veroorzaakt en wat kun je doen voor je kind?

Astma

Astma is niet te genezen, maar je kunt de allergische reacties en benauwdheid bij je kind wel verminderen of verlichten. Hoe verminder of voorkom je die klachten?

Blaasontsteking

Als je een blaastonsteking niet op tijd behandeld, kan dit tot blijvende nierschade leiden. Hoe ontstaat het en wat doe je als je kind er last van heeft?

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen, waardoor je kind zich snel moe voelt. Hoe ontstaat bloedarmoede, hoe herken je het en hoe wordt het behandeld?

Candida

Candida is een schimmel die een schimmelinfectie kan veroorzaken bij meisjes en jongens. Hoe ontstaat het, welke klachten veroorzaakt het en wat doe je eraan?

Diabetes

Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben een te hoge glucosewaarde in hun bloed. Wat zijn de symptomen bij je kind en wat kun je doen als je kind diabetes heeft?

Epilepsie

Epilepsie is een aandoening van de hersenen en uit zich in aanvallen. Wat zijn de symptomen van een aanval, zijn er medicijnen voor en wat kan je kind er zelf aan doen?

Gordelroos

Gordelroos ontstaat soms bij jongeren die vroeger waterpokken hebben gehad. Hoe herken je het, kun je er iets tegen doen en hoe voorkom je dat anderen besmet raken?

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten ontstaan wanneer bloed niet meer goed door de aderen kan stromen. Het kan leiden tot hartfalen. Hoe herken je hartfalen en hoe voorkom je het?

Herpes

Het herpesvirus veroorzaakt verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip en gordelroos. Kun je herpes bij je kind voorkomen en hoe verminder je klachten?

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking (meningitis) wordt veroorzaakt door schadelijke bacteriën. Hoe herken je het, hoe wordt het behandeld en welke gevolgen kan het hebben?

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor bepaalde soorten stuifmeel, bijvoorbeeld van grassen of bomen. Hoe herken je het en hoe kun je de klachten bij je kind verminderen?

Meningokokken

Meningokokken kunnen onder andere hersenvliesontsteking veroorzaken. Wordt er tegen gevaccineerd, hoe verspreiden ze zich en hoe herken je een hersenvliesontsteking?

Scoliose

Scoliose is een ‘zijdelingse verkromming’ van de ruggengraat. Hoe herken je scoliose en hoe wordt het behandeld?

Stinkende adem

Een stinkende adem hebben kan voor jongeren een groot probleem zijn, waar ze soms maanden mee rondlopen. Waar komt het door en wat kan je kind er tegen doen?

Stress

Stress (spanning) helpt je kind goed te presteren en nieuwe dingen aandurven. Wanneer wordt stress ongezond, hoe herken je dat en wat doe je eraan?

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is vocht van de vaginawand en baarmoederhals, en volkomen normaal. Hoe verschilt de afscheiding onder vrouwen en waar vind je meer informatie?

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt overbracht door teken. Als je er op tijd bij bent is de ziekte vaak goed te behandelen. Hoe voorkom, herken en behandel je de ziekte van Lyme?

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus. Hoe verspreidt het virus zich, hoe herken je het en hoe kun je de klachten verminderen?