Veranderend lichaam en (pre)puberteit

Als de geslachtsontwikkeling vordert, krijgt je kind meer lichaamshaar en begint de menstruatie. Ook de seksuele ontwikkeling maakt een spurt.

Geslachtsontwikkeling

Aan het eind van de basisschool begint het lichaam van kinderen door hormonen te veranderen. Hoe ziet deze verandering eruit bij jongens en meisjes?

Seksuele opvoeding 4-6 jaar

Kinderen van vier tot zes jaar ontdekken hun eigen lichaam en dat van elkaar (leeftijdsgenoten) door te spelen. Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding. Het is belangrijk om...

Seksuele opvoeding 6-9 jaar

Praten over seksualiteit in niet altijd even makkelijk, maar wel belangrijk. Hoe kun je je kind helpen met de veranderingen die het meemaakt en wat zijn belangrijke onderwerpen om over te praten?

Seksuele opvoeding 9-12 jaar

Praten over seksualiteit in niet altijd even makkelijk, maar wel belangrijk. Hoe kun je je kind helpen met de veranderingen die het meemaakt en wat zijn belangrijke onderwerpen om over te praten?

Seksuele ontwikkeling 4-6 jaar

Kinderen tussen de vier en zes jaar ontdekken hun eigen lichaam en dat van anderen door te spelen, zoals doktertje of vader en moedertje. Wat kun je doen om de seksuele ontwikkeling in goede banen...

Seksuele ontwikkeling 6-9 jaar

Vanaf zes jaar worden kinderen steeds nieuwsgieriger naar hun eigen geslachtsdeel en ook naar dat van anderen. Verliefde gevoelens, maar ook schaamte en onzekerheid kunnen een rol gaan spelen. Wat...

Seksuele ontwikkeling 10-12 jaar

Tussen de 10 en 12 jaar komt je kind in de puberteit. De geslachtsontwikkeling begint en je kind krijgt meer lichaamshaar. Het ontdekt ook zelfbevrediging en experimenteert hiermee in de eigen...

Lichaamshaar

In de puberteit krijgt je kind lichaamshaar. Waar de groei begint en wanneer dat gebeurt verschilt tussen jongens en meisjes. Wat zijn die verschillen en wat is overbeharing?

Menstruatie

Bij de menstruatie stoot de baarmoederwand overtollig slijmvlies en bloed af. Wanneer begint het, hoe praat je erover met je dochter en wat voorkomt een regelmatige cyclus?

Maandverband en tampons

Voordat je dochter ongesteld wordt, is het goed haar daar op voor te bereiden. Wat zijn de voordelen van maandverband en tampons en waar heb je het nog meer over?

Zaadlozing

De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing als ze tussen de 11 en 15 jaar zijn en zijn dan vruchtbaar. Wat is een natte droom en moet je er over praten met je zoon?

Seksuele oriëntatie

Je kind ontwikkelt in de puberteit (of eerder) een seksuele oriëntatie, bijvoorbeeld hetero, homo of biseksueel. Hoe ga je daar mee om en wat zegt de wetenschap erover?

Genderidentiteit en transgender

Rond het derde jaar leren kinderen hun geslacht en ontwikkelen een genderidentiteit. Wat is genderexpressie en hoe ga je er mee om als je kind zegt transgender te zijn?

Jongensbesnijdenis

De voorhuid van een penis moet soms vanwege een vernauwde voorhuid besneden worden. Waarom moet dat, hoe werkt dat en wat zeggen artsen over godsdienstige besnijdenis?

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is een vorm van verminking met kans op ernstige complicaties en is strafbaar in Nederland. Wat doe je als je familie wil dat je dochter besneden wordt?