Sociaal-emotionele ontwikkeling

De veranderingen in de prepuberteit hebben gevolgen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Temperament

Ieder kind heeft een eigen temperament (gedragsstijl), bijvoorbeeld impulsief of afwachtend. Wat kun je doen als je kind té impulsief of afwachtend is?

Sociale vaardigheden

Opgroeiende kinderen krijgen steeds meer sociale vaardigheden. Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen sociale vaardigheden te ontwikkelen?

Emotionele ontwikkeling

Het vermogen om gevoelens en emoties van jezelf en anderen te herkennen noemen we emotionele ontwikkeling. Hoe geef je het goede voorbeeld en hoe stimuleer je het?

Zelfbeeld

Als ouder heb je veel invloed op het zelfbeeld van je kind. Hoe help je je kind een positief zelfbeeld te ontwikkelen en wat moet je juist niet doen?

Prikkelgevoeligheid

Prikkelgevoelige kinderen reageren anders op zintuiglijke waarnemingen. Wat moet je weten als je kind prikkelgevoelig of overprikkeld is?

Zelfvertrouwen

Een kind met genoeg zelfvertrouwen gelooft in zichzelf en in wat het kan. Hoe help je je kind met het opbouwen van een positief zelfbeeld?

Verlegenheid

Als je kind verlegen is en daar zelf last van heeft, kun je je kind helpen. Hoe kun je dat het beste doen?

Zelfstandig worden

Hoe ouder kinderen worden hoe meer verantwoordelijk zij zelf kunnen dragen, zo kunnen ze zelfstandig worden. Wat kun je doen om je kind daarmee te helpen?

Weerbaarheid

Kinderen met zelfvertrouwen zijn weerbaarder en kunnen hun grenzen goed aangeven. Hoe kun je helpen de weerbaarheid van je (gepeste) kind te vergroten?

Prepuberteit

De prepuberteit luidt de puberteit in. Welke veranderingen vinden plaats en wat kun je doen, ook als je kind te vroeg in de puberteit komt?

Stress

Stress is een ander woord voor spanning, en is ongezond wanneer je kind er last van heeft. Wat zijn oorzaken van ongezonde stress en hoe kun je je kind helpen?

Bang

Bij iedere leeftijd horen andere angsten en ieder kind is wel eens bang. Welke angsten horen bij welke leeftijd en wat kun je doen als je je er zorgen over maakt?

Verdriet

Kinderen kunnen veel verdriet hebben als er iets naars gebeurd met bijvoorbeeld speelgoed of een huisdier. Hoe ga je om met het verdriet van je kind en hoe kun je helpen?

Faalangst

Faalangst kan zelfvertrouwen ondermijnen. Wat zijn de gevolgen van faalangst? En hoe voorkom je faalangst?

Faalangst herkennen

Faalangst kun je herkennen aan het gedrag en de lichamelijke klachten van je kind. Op welke signalen van faalangst in gedrag en lichamelijke klachten kun je letten?

Faalangstig kind helpen

Je kunt je kind met faalangst helpen door het zelfvertrouwen te vergroten. Hoe kun je daarbij helpen, hoe voorkom je dat je faalangst versterkt en welke hulp is er?

Rouwverwerking

Rouwverwerking is de manier waarop je kind een plek probeert te geven aan een verdrietige gebeurtenis, bijvoorbeeld een overlijden of scheiding. Hoe ga je daar mee om?

Rouwverwerking bij overlijden

Kinderen gaan anders om met de dood dan volwassenen en de rouwverwerking verschilt per leeftijd. Hoe ervaren kinderen dat, hoe ga je om met vragen en waar vindt je hulp?