Klachten en verschijnselen

Net zoals ieder mens kan je kind last hebben van allerlei klachten en verschijnselen, zoals zweten, vaginale afscheiding, stinkende adem, harde ontlasting en een bloedneus.

Aardbeienvlek

Sommige kinderen krijgen vlak na de geboorte een rode of blauwe vlek, oftewel een aardbeienvlek. Deze is ongevaarlijk. Wat is een aardbeienvlek precies?

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond van je kind die vaak terugkomen. Hoe herken je ze en wat kun je ertegen doen?

Bloedneus

Kinderen krijgen een bloedneus van neuspeuteren, maar dit kan ook komen doordat je kind gevallen is of gestoeid heeft. Hoe verhelp je een bloedneus?

Buikpijn

Buikpijn bij je kind is vervelend, maar meestal is er niets ergs aan de hand. Wat veroorzaakt buikpijn en waar kun je op lettten?

Diarree

Diarree is waterige, dunne ontlasting waarbij je kind meestal ook last van darmkrampen heeft. Wat veroorzaakt diarree en hoe voorkom je het?

Harde ontlasting

Bij verstopping lukt het je kind niet goed om te poepen. Wat zijn klachten bij verstopping, waardoor komt het en wat kun je ertegen doen?

Hik

Als je kind te snel eet of drinkt, is de kans groot dat het de hik krijgt. Waardoor krijgt je kind de hik en wat kun je er tegen doen?

Hoofdpijn

Hoofdpijn bij je kind is meestal onschuldig en gaat vanzelf over. Hoe onderzoek je om wat voor hoofdpijn het gaat en wanneer ga je naar de huisarts?

Koorts

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger, om bijvoorbeeld virussen te bestrijden. Wat doe je als je kind koorts heeft en wanneer bel je de huisarts?

Koortslip

Een koortslip is een rood, vochtig blaasje dat behoorlijk kan jeuken. Het wordt veroorzaakt door het besmettelijke herpesvirus. Hoe voorkom je dat je kind anderen besmet?

O-benen en X-benen

O-benen komen vaak voor bij kinderen die net gaan staan, rond het tweede jaar krijgen zij vervolgens X-benen. Wanneer gaat dit over en moet je naar de huisarts?

Ondertemperatuur

Ondertemperatuur is een lichaamstemperatuur van minder dan 36 graden. Het kán een teken zijn van een infectie. Wanneer bel je de huisarts als je kind dit heeft?

Opgezette lymfeklieren

Lymfeklieren verdikken als reactie op een infectie, ze slinken meestal vanzelf weer na een paar weken. Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?

Stinkende adem

Verkoudheid, bacteriën, slechte hygiëne of ontstekingen kunnen de oorzaak zijn van een stinkende adem. Wat kun je doen tegen een slechte adem bij je kind?

Vaginale afscheiding

Jonge meisjes kunnen soms vaginale afscheiding hebben. Wat zijn de oorzaken hiervan bij uw dochter?

Verkoudheid en bronchitis

Verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, kinderen zijn er vatbaarder voor dan volwassenen. Wanneer ga je naar de huisarts en hoe herken je bronchitis?

Zweten

Door te zweten blijft de lichaamstemperatuur van je kind op peil. In de prepuberteit gaat een kind meer zweten, dat is normaal. Hoe ga je de gevolgen van zweten tegen?