Slapen

Kinderen kunnen om veel redenen slecht slapen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn. Er zijn diverse slaaptips voor de aanpak van slaapproblemen.

Nachtrust

Kinderen van 4 tot 12 hebben veel slaap nodig. Hoe veel slaap heeft je kind nodig, hoe maak je afspraken over het opstaan en wat kun je doen bij slaapproblemen?

Dag- en nachtritme

Een goed dag- en nachtritme is belangrijk voor je kind. Hoe help je je kind met naar bed gaan en rustig de dag af te sluiten en wat kun je beter vermijden?

Bedritueel

Een bedritueel, zoals tanden poetsen, pyjama aandoen en voorlezen, helpt je kind om de dag rustig af te sluiten. Wat doe je als je kind daarna nog niet wil slapen?

Bedtijd

Slapen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Sommige kinderen hebben moeite met naar bed gaan. Hoe help je daarbij en hoe weet je of je kind genoeg slaapt?

Slaapplek

Veel ouders kiezen voor een stapelbed of hoogslaper als hun kind uit het eerste bed is gegroeid. Hoe voorkom je dat je kind uit bed valt en zich bezeerd?

Duimen

Duimen heeft nadelige gevolgen voor je kind. Hoe kun je het afleren van duimen stimuleren?

Dromen

Dromen helpen gebeurtenissen en ervaringen van overdag te verwerken, helaas zijn die dromen soms akelig. Wat kun je doen als je kind nare dromen of nachtmerries heeft?

Slapen en angst

Ieder kind is wel eens angstig in bed, of heeft nachtmerries. Hoe help je bij angsten in de slaapkamer en nachtmerries, wat zijn nachtangsten en hoe kun je het voorkomen?

Slecht slapen

Als je kind slecht slaapt, heeft dit invloed op je gezin en het zorgt vaak voor stress. Wat kun je doen?

Slaapwandelen

Slaapwandelen gebeurt in de overgang van de diepe slaap naar de lichte slaap en komt vaak voor bij kinderen op de basisschool. Wat moet je doen als je kind slaapwandelt?

Aanpak van slaapproblemen

Het komt veel voor dat kleuters moeilijk inslapen en weer uit bed komen. Wat kun je doen om slaapproblemen aan te pakken?

Slaaptips

Je kind heeft slaap nodig om te groeien, voldoende energie te hebben en zich te concentreren op school. Hoe help je je kind een zo goed mogelijke nachtrust te krijgen?