Borstvoeding

Als je baby geboren is, kun je kiezen of je borstvoeding of kunstvoeding geeft.

Borstvoeding geven

Het geven van borstvoeding is, zeker de eerste zes maanden, erg gezond voor je baby. Hoe geef je borstvoeding en wat doe je als het niet lukt?

Kiezen voor borstvoeding

Borstvoeding is beter dan flesvoeding, zowel voor jou als voor je baby. Waarom is borstvoeding zo gezond?

Hoe werkt borstvoeding?

De hoeveelheid moedermelk die je aanmaakt is afgestemd op de vraag van je baby. Wat gebeurt er in je lichaam als je melk produceert?

De baby aanleggen

Aanleggen betekent je baby aan de borst leggen. Hoe leer je je baby goed happen? En hoe haal je hem weer van de borst af?

De eerste dagen

Na de bevalling is het belangrijk om je baby zo vaak mogelijk aan je borst te leggen, zodat de melkproductie op gang komt. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kun je verwachten?

Borstvoeding houdingen

Je kunt verschillende houdingen aannemen als je je baby borstvoeding geeft. Welke houdingen bestaan er en hoe werken ze?

Het aantal voedingen

Het aantal voedingen dat je geeft is afhankelijk van je baby. Waar kun je rekening mee houden bij het op gang brengen van de borstvoeding?

Gaat borstvoeding geven goed?

Er zijn verschillende redenen waarom borstvoeden niet goed zou kunnen gaan. Hoe weet je of het goed gaat en waar kun je hulp vragen als het niet lukt?

Als borstvoeding geven niet goed gaat

Als het geven van borstvoeding niet goed lukt, kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Welke oorzaken zijn dit en wat kun je doen?

Clustervoeden en regeldagen

Je baby regelt zelf met clustervoedingen en regeldagen dat je melkproductie op peil blijft. Hoe werkt dit en hoe ga je hiermee om?

Twee kinderen aan de borst

Twee kinderen tegelijk borstvoeding geven is goed mogelijk. Hoe doe je dat en wat moet je weten als je meerdere kinderen borstvoeding geeft?

Nachtvoedingen

’s Nachts wakker worden om je baby te voeden is soms zwaar, maar wel belangrijk om de melkproductie op gang te houden. Hoe zorg je voor prettige nachtvoedingen?

Problemen met de tepels

Borstvoeding geven kan zorgen voor problemen als tepelkloven, lekkende of pijnlijke tepels. Wat kun je doen tegen problemen met de tepels?

Stuwing

Stuwing betekent dat je borsten vollopen met melk. Ze voelen dan gespannen en soms pijnlijk aan. Dat is heel normaal. Hoe voorkom je stuwing?

Borstontsteking

Een borstontsteking kan ontstaan door een verstopt melkkanaal en/of bacteriën. Wat zijn de symptomen en hoe kun je een borstontsteking voorkomen of genezen?

Stoppen met borstvoeding

Je bepaalt helemaal zelf wanneer je stopt met het geven van borstvoeding. Hoe bouw je stap voor stap af?