Kraamtijd

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd.

Moeder geworden

Hoe het is en voelt om moeder te zijn weet je pas als je het ervaart. Onzekerheid, twijfels en kraamtranen zijn normaal. Hoe ga je hier mee om?

Vader geworden

Vader worden is mooi en bijzonder, maar ook heel erg wennen. Wat kan je helpen en hoe kun je steun bieden na de bevalling?

Apgarscore

Met de apgarscore wordt direct na de geboorte de algemene toestand of conditie van de baby gemeten. Wat houdt dit onderzoek in?

Hielprik

Binnen zeven dagen moet je baby een hielprik krijgen. Waarom is dit nodig en wat gebeurt er als de uitslag afwijkt of onduidelijk is?

Geel zien

De eerste zeven dagen kan je baby een gele kleur krijgen. Hoe komt dit, wat kun je zelf doen en wanneer moet je hulp inschakelen?

Plassen en poepen baby

Tijdens de eerste week houdt de kraamverzorgende de urine en poep van je baby in de gaten. Wat is normaal en wat kun je doen als de kraamverzorgende afwezig is bj de verschoning?

Pukkeltjes baby

Soms krijgt een baby veel pukkeltjes in de week na de geboorte. Wat kun je doen?

Lichaamshaar

Het lichaamshaar en hoofdhaar van baby's verschilt sterk. Wat is normaal en wanneer gaat het hoofdhaar groeien?

Opgezette borstjes

Zowel jongens- als meisjesbaby's kunnen de eerste weken na de geboorte opgezette borstjes hebben. Hoe komt dit en wat kun je doen?

Huidsmeer

Baby's worden geboren met huidsmeer: een laagje wit 'vet' op de huid en haartjes. Wat is de functie hiervan en wat kun je doen als het niet vanzelf verdwijnt?

Kraamtranen

Met kraamtanen wordt bedoeld dat je vlak na de bevalling om de kleinste dingen kan huilen. Wat is de oorzaak en wat als een dip in een depressie omslaat?

Lichamelijk herstel

Hoe wordt je gezondheid gecontroleerd in de kraamtijd en wat kun je doen om goed te herstellen?

Postpartum depressie

Als de somberheid na de bevalling niet overgaat na een paar dagen, kan dit een postpartum depressie zijn. Wanneer spreek je van een postpartum depressie en wat kun je doen?

Seks na de bevalling

Na de bevalling kun je binnen drie weken alweer zwanger worden. Waar hangt de keuze van anticonceptie vanaf en wat kun je gebruiken als je borstvoeding geeft?