Ziekten en aandoeningen

Je baby kan last hebben van allerlei ziekten en aandoeningen, zoals griep, spruw, apneu, astma, oorontsteking of een navelbreuk.

Allergieën

Als je baby last heeft van een allergie, reageert hij overgevoelig op bepaalde stoffen. Welke stoffen kunnen allergieën veroorzaken en wat kun je doen om ze te voorkomen of verminderen?

Amandelen

Neus-en keelamandelen helpen voorkomen dat je baby ziek wordt. Wat moet je doen als de amandelen van je baby ontstoken raken?

Apneu

Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap. Wat zijn de oorzaak en gevolgen en wat kun je doen als je baby apneu heeft?

Piepende ademhaling

Baby's hebben wel eens last van een piepende ademhaling. Meestal verdwijnt dat vanzelf. Het is bij jonge kinderen moeilijk om vast te stellen of het astma is.

Berg

Berg is een type eczeem dat veel voorkomt bij pasgeboren baby's. Hoe ziet berg eruit, wat is de oorzaak en wat kun je doen als je baby berg heeft?

Bijoor

Een bijoor is een aangeboren bultje met kraakbeen bij het oor en is meestal onschuldig. Kun je het weg laten halen en wanneer ga je er mee naar de huisarts?

Eczeem

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid, veroorzaakt door stoffen of allergische aanleg. Hoe herken je het en hoe kun je de klachten verminderen? 

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, waardoor je baby gaat schokken en soms het bewustzijn verliest. Wat kun je doen als je baby epilepsie heeft?

Gordelroos

Gordelroos is een besmettelijke vorm van huiduitslag, veroorzaakt door de waterpokken. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen?

Griep

Griep is een besmettelijke ziekte die vooral de luchtwegen van je baby aantast. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen?

Hazenlip

Bij een hazenlip heeft je baby een spleet in zijn lip en/of gehemelte. Wat is de oorzaak en wat kun je doen?

Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte die schadelijk kan zijn voor de lever. Wat zijn de klachten en hoe kun je jouw baby hiertegn beschermen?

Herpes

Herpes is een besmettelijk virus dat verschillende huidaandoeningen kan veroorzaken. Welke huidaandoeningen kan je baby door herpes krijgen en wat kun je ertegen doen?

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte, waarvoor je direct medishe hulp moet inschakelen. Welke symptomen en/of signalen wijzen erop dat je hulp in moet schakelen?

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een probleem in de ontwikkeling van de heup. Wat maakt de kans op heupdysplasie groter en wanneer en hoe kan het behandeld worden?

HiB-ziekten

Als je vermoedt dat je kind ziek is geworden van de Hib-bacterie, moet je medische hulp inschakelen. Hoe herken je een Hib-infectie?

Hiv en aids

Hiv is een schadelijk virus dat het afweersysteem afbreekt en zonder behandeling aids kan veroorzaken. Hoe kan je hiv bij je baby voorkomen of behandelen?

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectie die wordt verzoorzaakt door bacteriën. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby krentenbaard heeft?

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Hoe kunnen ze verspreid en voorkomen worden en hoe herken je en ga je om met hersenvliesontsteking?

Mond- en voetzeer

Hand-voet-mondziekte zijn soms pijnlijke, maar onschuldige blaasjes op de handen, voeten en in de mond. Wat zijn de verschijnselen en oorzaken en wat kun je ertegen doen?

Navelbreuk

Een navelbreuk is een niet-zichtbare opening in de buikwand op de plek van de navel. Wat zijn de oorzaak en symptomen en wat kun je eraan doen?

Oorontsteking

Als je baby oorpijn en koorts heeft, kan het een oorontsteking hebben en een loopoor krijgen. Wat is een loopoor en wat kun je doen?

Open rug

Een open ruggetje onstaat in de eerste maanden van de zwangerschap en kan ernstige gevolgen hebben. Welke vormen zijn er en wat zijn de gevolgen?

Pseudo-kroep

Pseudokroep is een infectie van de stembanden, luchtpijp en luchtwegen, meestal veroorzaakt door een virus. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je baby pseudokroep heeft?

RS-virus (RSV)

Het RS-virus veroorzaakt een erge vorm van verkoudheid. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen?

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte met koorts en rode uitslag. Hoe herken je roodvonk en wat kun je doen?

Shaken baby syndroom

Bij het shakenbabysyndroom wordt een baby hard door elkaar geschud. Wat zijn de oorzaken en gevolgen en wat doe je om het te voorkomen of als het toch misgaat?

Spruw

Spruw is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel. Hoe herken, ontstaat en voorkom je spruw, en wat kun je ertegen doen?

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een virusinfectie waar je baby een vlekkerige huidslag van krijgt. De ziekte is licht besmettelijk, maar niet schadelijk. Hoe herken je de vijfde ziekte?

Waterhoofd

Hersenvocht is nodig voor de aan- en afvoer van stoffen. Bij een waterhoofd kan het vocht niet worden afgevoerd. Hoe herken je een waterhoofd en wat kun je ertegen doen?

Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die rode vlekjes en blaasjes op de huid veroorzaakt. Wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen?

Worminfecties

Je baby kan van verschillende soorten wormen last krijgen. Welke soorten zijn er en hoe voorkom en genees je worminfecties?

Wratten

Wratten zijn besmettelijke,kleine,ruwe knobbeltjes die vooral op handen en voeten voorkomen. Wat zijn gewone en waterwratten en wat kun je ertegen doen?

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een besmettelijke kinderziekte met koorts en vlekjes. Hoe herken je het en wat kun je doen als je baby de zesde ziekte heeft?

Ziekte van Lyme

Als je teken niet goed verwijdert, kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je met een tekenbeet naar de huisarts?