Klachten en verschijnselen

Baby's kunnen last hebben van allerlei klachten en verschijnselen, zoals darmkrampjes, bloed in de luier, harde ontlasting, aften en bijvoorbeeld de hik.

Aardbeienvlek

Als je baby kort na de geboorte bobbelige rode of blauwe vlek krijgt heeft hij een aardbeienvlek. Wat kun je doen als je baby een aardbeienvlek heeft?

Aften

Aften zijn pijnlijke, grijswitte plekjes in de mond. Hoe kun je aften voorkomen en wat kun je doen als je baby toch aften krijgt?

Bloed in de luier

Bloed in de luier van je baby hoeft niet altijd zorgwekkend te zijn. Wat zijn de oorzaken van bloed in de luier en wanneer ga je ermee naar de huisarts?

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een zuurstoftekort in het bloed. Wat zijn de oorzaken en symptomen van bloedarmoede en wat kun je doen?

Buikpijn

Gedurende de zwangerschap kun je buikpijn hebben. Als je regelmatig buikpijn hebt, praat dan met de verloskundige. Van welke soorten buikpijn kan je last hebben?

Darmkrampjes

De darmen van een baby raken door voeding snel geprikkeld. Wat zijn de symptomen en oorzaken van darmkrampjes en wat kun je doen?

Diarree

Als je baby diarree heeft, is het belangrijk om hem meer te laten drinken dan normaal. Wat kan je nog meer doen als je baby diarree heeft?

Harde ontlasting

De ontlasting van baby's is vaak heel verschillend. Wat is normaal en wat kun je doen als je baby last heeft van harde ontlasting?

Hartruis

Hartruis is meestal onschuldig, maar kan ook duiden op een hartafwijking. Wat doet de jeugdarts als je baby een hartruisje heeft en wanneer is verder onderzoek nodig?

Hik

De hik van je baby is vaak onverklaarbaar. Soms komt het omdat hij te snel eet of drinkt of lucht hapt. Wat kun je doen als je baby de hik heeft?

Koorts

Als je baby koorts heeft, is veel drinken geven belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Wat kun je nog meer doen als je baby koorts heeft en wanneer moet je naar de dokter?

Koortslip

Een koortslip is heel gevaarlijk voor pasgeboren baby's. Knuffelen en zoenen mag pas weer als de huid helemaal genezen is. Hoe kun je het risico op besmetting verkleinen?

Kort tongriempje

Een te kort tongriempje kan problemen geven bij het borstvoeden. Wat kun je doen als je baby een te kort tongriempje heeft?

Luieruitslag

Luieruitslag kan op allerlei manieren voorkomen worden. Wat kun je doen als je baby toch last krijgt van luieruitslag?

Mongolenvlek

Als je baby een donkere huid heeft met een blauwgrijze vlek is dit een mongolenvlek. Hoe ontstaat een mongolenvlek en wat kun je eraan doen?

Ondertemperatuur

Door een koude omgeving of een infectie kan je baby ondertemperatuur (lager dan 36,0°C) krijgen. Wat kun je doen als je baby ondertemperatuur heeft?

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek die vlak na de geboorte op het hoofd of in de nek van je baby verschijnt. Hoe ontstaat een ooievaarsbeet en wanneer verdwijnt het weer?

Oorpijn

Na een verkoudheid kan je baby oorpijn krijgen. Hoe weet je of je baby oorpijn heeft en wat kun je doen?

Opgezette lymfeklieren

Als je baby een infectie heeft, kunnen de lymfeklieren opzwellen. Dit is normaal. Wanneer moet je naar de huisarts?

Reflux en ruminatie

Huilt je baby veel? Het kan reflux zijn: de maaginhoud vloeit terug in de slokdarm. Wat doe je als je vermoedt dat je baby last heeft van reflux?

Spugen

Als je baby spuugt na de voeding is dit heel normaal. Wat kun je doen bij veel spugen en wanneer moet je naar de huisarts?

Traanoogje

Als het traanbuisje van je baby te nauw is, gaat het oog tranen. Wat kun je doen als je baby last heeft van een traanoog en als het ontstoken raakt?

Vaginale afscheiding

Door homonen hebben pasgeboren meisjes soms last van vaginale afscheiding. Wat is normaal en wanneer moet je naar de huisarts?

Verkoudheid

Baby's hebben minder weerstand en zijn daardoor vaker verkouden. Wat kun je doen als je baby verkouden is?

Vieze oogjes

Je baby kan soms een vies tranend oog krijgen. Dat begint vaak met een verstopte traanbuis. Wat kun je doen als je baby vieze ogen heeft?

Wijnvlek

Een wijnvlek is een roze tot paarse vlek. die bij de geboorte direct zichtbaar is. Wat kun je doen als je baby een wijnvlek heeft?