Gebruik geen bekers en kommen van melamine en bamboe

Geplaatst: 18 februari 2021

Een kom staat op een tafel, met een stoel naast de tafel

De gezondheidsgevaren zijn te groot.

Gebruik geen bekers, kommen en mokken gemaakt van melamine met bamboe of mais. Via dit soort servies kun je mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgen.

Ander servies van melamine (zonder bamboe of mais) kun je wel veilig gebruiken. Voor kinderen tot 3 jaar geldt dan wel het advies dit servies alleen voor koud of lauw eten en drinken te gebruiken. Doe melamine servies ook niet in de magnetron of vaatwasser (of alleen op lage temperatuur). Dat meldt het Voedingscentrum.

Te veel formaldehyde

Het Voedingscentrum verwijst naar een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit dat onderzoek blijkt dat bij een aantal van de onderzochte bekers, komen en mokken te veel van de schadelijke stof formaldehyde vrijkomt. Volgens BuRO, het onafhankelijke onderzoeksbureau van de NVWA, kunnen negatieve gevolgen voor de gezondheid niet worden uitgesloten bij gebruik van dit servies. Te veel formaldehyde kan bijvoorbeeld maagirritatie en maagzweren veroorzaken.

Met name voor baby’s en kleine kinderen zijn er risico’s. Zij hebben namelijk in vergelijking met volwassenen een laag gewicht en kunnen dus sneller te veel van een schadelijke stof binnenkrijgen.

‘Bamboe’ servies

Veel lichtgewicht servies, zoals kinderservies en campingservies, wordt verkocht als ‘bamboe’. Maar meestal is het gemaakt van melamine-kunststof en zijn er bamboevezels aan toegevoegd.

Geen directe reden tot zorg

Volgens het Voedingscentrum hoef je je niet meteen zorgen te maken als je eerder servies van melamine (met bamboe of mais) hebt gebruikt voor jezelf of je kind. Formaldehyde is een stof die pas in grotere hoeveelheden schadelijk is. Het advies om dit soort servies niet meer te gebruiken geldt vooral uit voorzorg.

Bron: Voedingscentrum

Vergelijk hulpaanbod