Activiteiten Maand van Autisme in Scherpenzeel en Woudenberg afgelast

Geplaatst: 4 maart 2020

Maand van Autisme

In Scherpenzeel organiseert het CJG van 2 april tot en met 13 mei 2020 de Maand van Autisme.
Vanwege het coronavirus is het programma tijdens de Maand van Autisme in Scherpenzeel en Woudenberg afgelast.

Wereldwijd worden er rond Wereld Autisme Dag van 2 april activiteiten georganiseerd. Nu kan dat echter niet door de maatregelen die getroffen zijn om verspreiding van het Coronavirus te vertragen. Daardoor gaan ook de geplande activiteiten in Scherpenzeel en Woudenberg helaas niet door.

Het thema van 2020 is: Prikkels! Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme en lijken extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking. De onderlinge verschillen zijn daarbij heel groot. Zo zoekt de een prikkels actief op, terwijl de ander ze juist zoveel mogelijk uit de weg gaat.

Voor kinderen met autisme is deze periode met alle maatregelen rond het Coronavirus extra verwarrend.

Psycholoog Yvonne Klep, werkzaam bij De Kleine Schans, legt uit: “Veel kinderen en jongeren met autisme zitten vol vragen en angsten over het Coronavirus. Dat is logisch. Door het wegvallen van school is er een grote verandering in de bekende dagstructuur en er is veel onduidelijkheid en onzekerheid voor iedereen. Toon begrip en benoem de (angst)gevoelens van je kind. ‘Ik snap dat je het spannend vindt en er vragen over hebt.’ Geef je kind duidelijkheid door uitleg te geven met feiten over het Coronavirus en de regels die er nu zijn, wees daarbij kort en bondig. Als je ergens geen antwoord op weet, geef dan concreet in tijd aan wanneer je dat antwoord wel kunt geven. Zorg voor structuur met een schema per dag. Afhankelijk van wat past bij jouw kind, kun je dit per dagdeel, dag of meerdere dagen invullen. Maak samen een doe-lijst, met activiteiten die je kind alleen of samen kan doen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Nederlandse vereniging voor autisme (www.autisme.nl). Op Youtube zijn bij ‘Coronavirus geef me de 5’ mooie filmpjes met uitleg te vinden. Natuurlijk kun je ook altijd mailen naar het CJG voor vragen of bellen naar de gemeente voor overleg met de medewerkers van het Sociaal Team.

Bestanden

Maandvanautisme14 (1) PDF, 1,22 MB
Vergelijk hulpaanbod